2010 m. rugpjūčio 19 d., ketvirtadienis

Skaitalai


Kaip neseniai minėjau - pakliuvau į knygų spastus. O tokia jau yra žmogaus prigimtis - paskui save temtis ir kitus.

Štai jūsų dėmesiui paskutiniu metu skaitytų ir man padariusių įspūdį knygų sąrašėlis:

1. Fritzas Riemannas "Pagrindinės baimės formos" - ne be reikalo vadinama populiariosios psichologijos klasika. Labai įdomiai išdėstyti 4 žmonių tipai, remiantis pagrindinėmis baimės formomis. Skaitydama šią knygą, aprašytose situacijose mačiau save ir savo pažįstamus. Tikrai verta dėmesio knyga. Skaitosi lengvai, galvoje išlieka ilgai. 

2. Robert Bly "Geležinis Džonas (knyga apie vyrus)" - bet tinka ir moterims. Tai knyga apie vyriškumo problemą šių dienų visuomenėje. Apie tapimą vyru, išlindimą iš po mamos sijono. Kaip šio tapsmo alegorija paimta brolių Grimų pasaka "Geležinis Džonas". Pateikta daug istorinių, mitinių, šamaninių, religinių pavizdžių. Man labai patiko mintis, kad senovėje vikingai įteikdavo jaunam kariui kardą, tik kai jis išmokdavo šokti. Deja, dauguma berniukų taip ir netampa vyrais, nes nesutinka mokytojo.

"Moteris gali pagimdyti vyriškos lyties kūdikį, tačiau vyrą iš jo padaro tik kiti vyrai." 

3. T. Vailderis "Kovo idos" - amerikiečių rašytojo ir dramaturgo, gavusio net keletą Pulicerio apdovanojimų istorinis romanas. Tai knyga apie Cezarį, jo aplinką, intrigas ir meilę. Knyga parašyta laiškų forma. Tai suteikia asmeniškumo ir intymumo įspūdį. Nesiekdamas istorinio tikslumo autorius stengiasi perteikti ne tik to laikmečio Romos gyvenimą, bet ir Cezario kaip žmogaus mintis, norus ir santykį su tuometine religija, prietarais ir žmonių ribotumu.

"Koks bauginantis, koks garbingas yra žmogus, jei išties be jokio dangiško valdovo, be jo užtarimo, gali pats savo sieles gelmėse rasti egzistavimo prasmę, sukurti taisykles, kurių jis privalo laikytis gyvenime."

 4. Pančatantra - Šią knygą atisitikntinai ištraukiau iš lentynos ir pradėjus skaityti netikėtai įsitraukiau. Tai senovės Indijos pasakų rinkinys. Labai įdomi kūrinio struktūra - prozinio ir eiliuoto  pasakojimo kaitaliojimas. Pagrindis siužetas petraukiamas pamokančiomis, dažnai humoristiškomis istorijimos, netikėtais epizodais. Nemažai istorijų iš Pančiatantros pasiskolino "Tūkstantis ir viena naktis", kiti vėlesni europos autoriai. Stebina kūrinio įžvalga, taiklumas ir pamokymų aktualumas net ir po kelių tukstančių metų. 

Dėl blogo patarimo žūva net valdovas,

O atsiskyrėlis - dėl prieraišumo žūva.

Per glamonėjimus prapuls tėvų sūnus,

Atostogos gali pakenkt ir mokslo vyrui.

O dėl netikėlio sūnaus - šeimai kančia.

Nepastovumas - meilei pražūtis!

Draugystę pražudyti gali nepasitikėjimas,

Dėl kvailo elgesio - gerovei galas.

Netikęs garbinimas pražudo dorovę,

Nerūpestingumas ir puikybė pražudo moterį,

Kaip kad ir apleista dirva dažnai sunyksta,

O turtą visados pražudo proto aptemimas!

5,6,7. Stieg Larsson "Milleniumo trilogija"  - jau rašiau. Pavojingai įtraukiantis trileris. Kartą paragavęs - negali sustot.

Skaičiau dar keletą knygų, bet čia išvardinau tik labiausiai patikusias.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą