2012 m. birželio 12 d., antradienis


Bandau auklėti save. Kaip sako rusai "расти над собой" (augti virš savęs). Tam reikalui pasiėmiau knygų iš bibliotekos, pasidėjau ant lovos viršugalvio, kad visiems būtų aišku - į šį reikalą aš žiūriu rimtai. Knygos, kaip žinia, visada priduoda rimtumo, kaip ir akiniai. Kindlai irgi. Bet vis gi popieriniai leidiniai labiau. 
Kreipiausi pas specialistus. Vienas gyvenimo treneris aka koučeris išsigandęs užduoties sudėtingumo susižalojo kelią, kitas pardavė namą ir išsikraustė. Iš to darosi aišku, kad Sedovos auklėjimas baisus reikalas.
Jiems gerai. Gali pabėgti, pasislėpti. O man? Nuo savęs nepabėgsi. Teks pačiai save koučinti.

Pasidariau savo prioritetinių sričių sąrašą. Ilgais sąrašais aš netikiu, jie gąsdina ir svirdina rankas.

1. Kaltės jausmas.
2. Atidėliojimas.

Kam kovoti su kaltės jausmu? Kaltė ėda žmogų iš vidaus ir neleidžia realizuoti savo potencialą.
Pagrindis kaltės jausmo šaltinis - hipermegagenialių projektų nedarymas.

Pirmas punktas tiesiogiai susijęs su antru. Atidėliojimas. Hipermegagenialių projektų darymo atidėliojimas. Blogai. Labai blogai. Kai atidedi darbą toliasniam laikui (rytoj, kai geriau jausiuos, kai nebūsiu tokia pavargus, kai niekas neblaškys...), atsiranda tarpas, tuštuma tarp užmanymo, idėjos ir jos įgyvendinimo. Kūrybinė energija prapuola toje tuštumoje. Kuo tas tarpas didesnis, tuo mažesnis noras grįžti prie darbo. Tas tarpas, kaip juodoji skylė susiurbia energiją, valią, motivaciją, entuziazmą, įkvėpimą, užduoties patrauklumą ir aktualumą.
Rezultate - pilni stalčiau ir kampai neužbaigtų projektų. Į juos pažiūrėjus apima kaltės jausmas. Kaltės jausmas smugdo pasitikėjimą savimi ir formuoja painius ir pavojingus mąstymo modelius.

Todėl reikia imti diržą. Labai geras motyvacijos šaltinis.


4 komentarai:

  1. Bet jeigu išsigydysi kaltės jausmą, tai nebejausi kaltės dėl atidėliojimo? Ar tokiu atveju neturėtų būti šie punktai pagal svarbą sukeisti vietomis? Man taipogi reiktų šitaip pakončyti save :D Tai gal ir nukopijuosiu sąrašą, jei nieko prieš :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaltės yra dar ir kitokios. Tai tokis populiarus jausmas krikščioniškame pasaulyje.
      O šioje situacijos "kaltė-atidėliojimas" galima apversti atvirkščiai "atidėliojimas-kaltė", bet iš esmės tai neturi reikšmės, kaip ir "kas buvo ankščiau višta ar kiaušinis" situacijoje.

      Panaikinti
  2. Na gal ir teisingai. Aš tik pasitikslinau iš esmės, nes rūpi ir įdomu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiam pasaulyje viskas susiję ir nevisada svarbu nuo kurio galo pradėti spręsti problemą. Pradėjus keisti vieną - pasikeičia visuma.
      O kiekvienas turi rasti savo receptą.

      Panaikinti