2013 m. liepos 28 d., sekmadienis


Jūs tikriausiai laužote galvas, kodėl aš nepalieku savo liurbių.
Keiksnoju, burnoju - o nepalieku.
Iš vienos pusės, po svečiavimosi pas draugę Londone pamačiau, kokie mano kaimynai draugiški ir rūpestingi. Iš kitos - pažįstama paprašė padėti jai sutvarkyti butą po nuomininkų išsikraustymo. Labai geras butas. Bet tokios tvarkos po gyventojų aš nebuvau mačius. Netgi tolimoj jaunystėj saulėtoj Amerikoj dirbdama valytoja per vasaros atostogas. O ten galvojau, jau mačiau viską, ką tik galima ir negalima... Padorūs žmonės išsikraustydami aptvarko - išmeta šiukšles, išsiurbia... Ten toks vaizdas, kad gyveno sniego žmonės, kurie intensyviai šėrėsi. Tiek laisvų plaukų nebuvau sutikus. Siurblys irgi. Šepetys apsivėlė taip, kad nebegalėjo suktis, reikėjo tą peruką nukarpyti 2 kartus. Vonios, panašu, per metus nevalė nė karto. Garintuvas, baliklis, milteliai, šepetys, dvi valandos. Kiliminę dangą reikia keisti, netgi sulaužytos grindų lengtos. Sniego žmonės - ne kitaip. Ir atrodytų - normalūs piliečiai.  Mačiau knygas - taikomasis origamis, dzenas be dzeno meistro.  Jis - kompiuterinių žaidimų dizaineris. Ji - biologijos studentė. Tik ji - anksčiau buvo jis. O jis - anksčiau buvo ji. Tačiau sulaužytų komodų ir grindų tai nepaaiškina.
Po šitos patirties - dar kartą apkabinau kaimynus ir pasakiau, kokie jie nuostabūs ir tvarkingi.
Kita priežastis - anglų architektai nekenčia žmonių.
Aš taip ir matau tokį Koščėjų susirietusį virš planų ir piktai trinantį rankas. Cha cha cha. Kankinkitės jūs nelaimingi mirtingieji!
Ir  mirtingieji kankinasi. Deginasi rankas po atskirai kranais, išsikraipę kojas lipa laiptais. Spraudžiasi trijų kvadratinių metrų miegamuosiuose.
Panašu, kad Anglijoje buvo kokie visi du architektai. Ir jų planus tiražuoja iki šiol. Labai daug namų su mažais langais. Va šito niekaip nesuprantu - namas gerame rajone. Aplinkui medžiai, gėlės, didelė parkavimosi aikštelė. Graži laiptinė - o langai kambariuose - kaip dūminėj pirkioj. Suprantu, kad iš godumo - didesni langai brangiau kainuoja. Sutaupysim, o žmonės vis tiek ims. Niekur nedings. Vien dėl tokių langų aš negaliu tenai gyventi. Šviesa mano viskas.
Modernių namų Mančesteryje yra. Su langais iki žemės. Bet ir kainos užlaužtos tiek, kad laisvas menininkas neįperka.
O karma man siunčia ženklus iš aukščiau - neburnok ant berniokų, gali būti daug blogiau.





12 komentarų:

  1. Kiek esu skaičiusi, tai Anglijoje niekas nenori gyventi daugiabučiuose, visi nori nuosavo namo, kad ir semi-detached koikio, tai ir gaunasi, kad pasiūla milžiniška, vietos statyboms vis mažėja, todėl ir lipina mažas dėžutes.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, anglai didžiuojasi įsigiję namą. ateini į svečius, tikiesi pamatyti NAMĄ, o ten trys sandėliukai ir virtuvėlė. sandėliukai, pasirodo, miegamieji... šypsaisi iš mandagumo...
      aš dabar su drauge buto ieškau. butai irgi daugumoj liūdni.

      Panaikinti
    2. Dar ir sodą turi. Kaip Užkalnis rašė, dydis toks, kad šakute sukastum.

      Panaikinti
    3. Na, namas namui nelygu. Mano kukliam galiniame sode užtenka vietos ir lanką sukti, ir braškės auga ir kompanijai susirinkti barebekiu išsikepti.
      Būna ir 2 kvadratiniai metrai, o išdidžiai vadina "back garden".
      Pas kitus draugus tai vien galinio sodo kokie 8 arai, be namo ir priekinio sodelio.
      Nebūčiau tokia kategoriška kaip Užkalnis.

      Panaikinti
  2. Ir kodel, o kodel, iejus i ta ju isdidziai vadinama nama (su autores labai tiksliai paminetais dviem kranais vonioje ir kojas sukinejanciais laiptais, nuo kuriu praktiskai visi esami/buve namo gyventojai yra nuslyde, kiti net ir ne po karta), patenkama iskart i svetaine??? Kodel?? Pykst, atsidaro durys, ir tu jau svetaineje!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viskas iš biednumo. Taupo žemę. Tokie namai juk buvo statomi working class liaudžiai.
      Ponai kojų nesisukinėja ir koridoriukuose nesispraudžia.
      Nors aš visiškai nesuprantu to įėjimo tiesiai į kambarį. O jei ir yra koridorius tuose tipiniuose terrace house - tai toks niekam tikęs, net nėr kur drabužių ar batų dėti. O dar jei visai prastai ir nėra "front garden" to nusususio pusmetrio gėlių vazonui padėti - tai svetainės langas tiesiai į gatvę žiūri. Ir gyvena kaip vitrinoje.

      Panaikinti
    2. Vat butent, ir kaip taisykle - tas svetaines langas ir buna didziausias visame name :)
      O namai nors ir is biednumo jei statomi, tai kodel kranai du? :D Tai priestarauja biednumo savokai :))

      Panaikinti
    3. na, dėl tų kranų girdėjau visokių santechnikos legendų - tipo dėl spaudimo, ar vamzdžių storio, ar kad vamzdžiai lauke, kažkas anas... neįtikino.
      o būna, kad pastato vieną kraną - bet be maišytuvo - ir vandens srovė tokia ir teka - pusė verdanti, pusė ledinė - nesumaišo į vieną šiltą.
      o čia tau ne į marsą skristi gi, ne nano technoligijos...

      Panaikinti
    4. butent, pas mus virtuvej toks - arba saltas, arba vienam kraste verdancio vandens srovele teka, ir nors tu ka..
      ir dar labai nervinantis dalykas - gartraukiu virtuvese nebuvimas, arba tik toks teorinis egzistavimas - yra, bet netraukia, tik uzia...

      Panaikinti
    5. su ventiliacija irgi ne kas - t.y. dažniausiai ventiliacijos angos net nėra. todėl ir pelyja namai. kai ieškojau būsto - prisižiūrėjau juodų kampų.

      Panaikinti
  3. Jei žiūrinėji senus namus/kotedžus, tuomet tai dėl mokesčių. Anksčiau buvo mokestis už langų dydį ir kiekį, kuo daugiau šviesos langų dėka, tuo daugiau 'tax'ų palieki. Naujoji statyba atitinkamai pagal buto/namo dydį ir langus stato. Čia ne Ipanija kad šiltnamius ant pamatų pastatai ir gyveni.
    Aplamai juk mažoji Anglija daugiausiai pasaulyje turinti valstybė, ir ištakų ir kolonijų ir politinis vaidmuo išskirtinis, jiems patinka būti savitiems, išgirstiems, aptartiems, todėl ir neskuba keisti savo vamzdynų, čiaupų bei stumdyt sienas, kad tik namai svečiui atviresni būtų, mat svečių namie aplamai nereikia. Amerikietiškų namų, kur žemės plotai neišmatuojami ir Anglijos namų kvadratūrą lygint - ypač anglų kompanijoj, pasimokiau, yra kvaila, nes jie pilni argumentų apie vartotojiškumą, kuo daugiau vietos, tuo daugiau visakuo ją apstatyti reikia ir aplamai 'tau ką neužtenka vietos spintai ir lovai?' ir tt. Dar kažkaip pagalvojau gryžus iš poilsio Lietuvos kaimuose, kur lauko tualetai, vanduo iš šulinio, apsiplovimai baleikoj, gretimam kieme melžiama karvė, pirkios su kamarom ir vienu kambariu, šunim palei būdas.. Dar pažystamų kurie 14 kvadratų tėvų bute sugeba sugeba visą turtą laikyti, bei porą vaikų, gryžus į namus Anglijoj iš naujo įsimylėjau savo 'bungaliuką' ir džiaugiuos jo erdve. Labai daug irgi turėjau klausimų kodėl čia namai taip ar anaip. Žemė čia priklauso karalienei, iš jos ją nusipirkti, tai kaip Lietuvon pėstute gryžti, įmanoma, bet labai ilgas kelias. Mes iš tiesų gudrūs svarstyti, bet jau nebedaug liko kai Lietuvą prismaugs suanglėję įstatymai, jau dabar gryžus namo neberandu namų, o viskas rodos panašu į situaciją apibūdintą vieno penpal'o apie jo kraštą:'<..> has sold its soul. It is a place of manufacture and retail with no sence of nationhood. It has lost its character and is a wannabe-this, wannabe-that and a number 1 copycat. Right now, we are haven for rich tax evanders, cold-minded, calculative opportunists and those of the 'greed is good' school of thought'. Todėl aš visgi galėčiau prieš anglus nulenkt galvą, kad ir kokie jų namai, bei gyventojai, mat jie kartais būna išgirsti ir nepakilę nuo sofučių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, mane stebina maži langai naujos statybos namuose, ne viktoriniuose, o kokių 10 metų senumo netgi. Vat kaip tai? Aplink parkavimosi aikštelė didžiulė - ne, kad garažai rūsy, reiškia ne taip ir taupo tą žemelę. O langams - špyga.
      Ir miegamiejo tokio išplanavimo, kad tu kaip nori - o normaliai baldų nesustatysi. Tokie penalo formos.
      O keičiasi, pasaulis visada keičiasi.

      Panaikinti