2011 m. spalio 15 d., šeštadienis


Pažiūrėjau filmą "Machine Gun Preacher". Nežinau, kaip skambės lietuviškai išverstas pavadinimas. Angliškas nuskambėjo nieko gero nežadančiai. Gavau nemokamą bilietą. Paskaičiau internete atsiliepimus. Baikeris-nusikaltėlis atranda dievą ir padeda vaikams Afrikoje....Keistas siužeto vingis, vienok. Pagalvojau - bus nesąmonė iš serijos "svieto lygintojas daro tvarką". Bet iš godumo "bile nemokamai" (sako ir actas saldus) nuėjau. Nepasigailėjau.
Drąsiai rekomenduoju skirtingo plauko žiūrovams. Tiems, kam patinka kieti bičai darantys tvarką ar tikrais faktais paremtos istorijos (pagrindinis veikėjas Sam Childers - tas baikeris, narkomanas, atradęs dievą - iš tikrųjų Sudane savo lėšomis pastatė našlaičių prieglaudą. Ne žodžiais, o darbais paprastas amerikietiškas bičas Semas Afriką myli).
Pažiūrėkite filmą. Geras. Apie tai, kad gyvenimas gali būti kur kas baisesnis negu Lietuvoje.
O iš tiesų, mano manymu, viskas daug paprasčiau. O gal sudėtingiau. Iš esmės, tai tas pats. Galima gyventi vartojant pasaulį. Galima gyventi stebint pasaulį. Aukščiau eina nežymus ir sunkiai žodžiais nusakomas pokytis nuo to, ką matau į tai, ką suvokiu - kai jauti grožį paprastuose dalykuose, laimę banaliame patyrime. Tame, į ką niekas nekreipia dėmesio.
O dar yra labai paprasti dalykai, kurių neįmanoma padaryti be meilės. Bet kurie pakeičia pasaulį aplinkui.
Ar yra prasme gelbėti keliasdešimt vaikų, kai tūkstančiai miršta? Verta. Jei sugebi padėti bent vienam žmogui - tai jau yra vertinga.
Lietuva daug metų pirmauja savižudybių sąrašuose. Kodėl mes nevertiname gyvybės? Ji vertinga pati savaime. Ne materialūs komforto atributai - daiktai, BMW, iPhonai ir pan. Gyvybė - yra vertingesnė už viską. Gyvybė yra vertingesnė už tautybę, rasę, religiją. Už neapčiuopiamą ir slidžią laimę  Gyvybė vertingesnė už gyvenimo prasmę. Neieškokite jos, o tiesiog gyvenkite.
Saugokite save ir artimuosius.
Brangikite tai, ką turit.


Sam Childers


1 komentaras: