2013 m. balandžio 4 d., ketvirtadienis

Aušra manęs kažkada klausė, ką aš galvoju apie šiuolaikinį meną.
Menas - bet koks menas, atskirai paimtas menas - yra gerai. Nėra blogo meno. Aišku, su viena išimtim - kol jis neperžengia gyvenimo visuomenėje taisyklių - netrukdyti kitiems - pvz. per garsiai grojanti muzika ar kitų žmonių nuosavybės niokojimas. Tai yra - viskam savo vieta ir laikas. Nesu tikra dėl meniškų genitalijų vaikams rodymo. Nors pati augau meno albumų apsuptyje ir nieko va. Arba gal ir ne visai nieko... (Pabrūžyju krumpliais kaktą). Khm. Kiek atsimenu meno albumose mane labiausiai domino, kodėl šitas dėdė Jėzus toks purvinas ir susivėlęs.

Nikolai Ge. Quod Est Veritas?

Kaip tam dėdei dešinėj nešalta sėdėti basam ant sniego. O mūsų albume dar buvo šio paveikslo išdidinti fragmentai. Plikos sušalusios kojos mane domino labiausiai.

Vasilij Surikov. Bajorienė Morozova

Labai buvo gaila strėlių subadyto švento Sebastiono. O apsiverkusi Marija Magdalena erzino savo patetiška demonstratyvia atgaila. O pati kažkodėl pusnuogė. Aha? Netikiu. 
Kurbė "Pasaulio kilmę" pamačiau šiek tiek vėliau, bet įpatingai manęs nesudomino, nei šokiravo. Kas čia tokio? Ant sniego sėdintis dėdė daug įdomiau.

 Gustave Courbet. L'Origine du monde

Tikriausiai geriau meną rodyti, nei apie kopūstus pasakoti. Aš žinojau, kad vaikai auga pilve. Tik ilgokai nesusimąsčiau, kaip jie iš ten išlenda. Įsivaizdavau, kad stebuklingai pilvas atsidaro ir kūdikis gražus, suvyniotas guli.
O kai pamačiau per TV tikrą procesą... va tada buvo šokas, kad iš ten, kur aš sisioju vaikas turi išlysti. Todėl geriau sakyti nuo pat pradžių tiesą. Be kopūstų ir gandrų. Net nežinau kas geriau - ar iš vis netikėti Seniu Šalčiu - ar jaustis apgautai ir nepasitikėti tėvais supratus, kad Senis Šaltis - kaimynas?
Na, aš čia kaip visada nenuosekliai.
Norėjau apie meną.
Menas, bet koks menas yra gerai. 
Kaimynas Džo kuria muziką. Man nepatinka. Sunkiai tą garsų kratinį galiu pavadinti muzika. Sėdi dienų dienom, tiksliau, naktų naktim priešais 2 monitorius. Rūko ir kuria. Pagroja man. Stebi veido reakcijas. Įdomu, sakau. Kitokia. Jo, sako. Daugiaplanė. Taip, sakau. Daugiasluoksnė. Sako, vargstu su šitu gabalu, niekaip negaliu pabaigti. O aš, tiesą sakant, nes nesuprantu, ką jis ten kuria. Garsų kratinys ir tiek. Bet, kažkam patinka. Apie chemines sąmonės būseną keičiančias medžiagas taktiškai nutylime.
Kurti yra gerai. Džo kuria muziką. Krisas žaidžia kompiuterinį žaidimą. Dwarf fortress ar panašiai. Jo nykštukus laikas nuo laiko kas nors ateina ir išžudo. Ir jis stato jų miesą iš naujo. Ar Džo kūrybos procesas tauriną jo sielą labiau nei Kriso nykštukų ganymas? Nežinau. Riaugėja jie vienodai netauriai. Bandžiau išvadas padaryti meno ir kūrybos naudai. Bet, matyt, netinkamus pavyzdžius pasirinkau. Khm...

Vienas dalykas, ko aš nesuprantu ir nevaizduoju, kad suprantu. Tai meno kūrinių kainos. Suprantu, kad milijonų žarstymas - tai kitas pasaulis, kitos žaidimo taisyklės. Tikriausiai turtingi dėdės ir tetos taip smaginasi ir tiek.
Štai Andreas Gursky nuotrauka, parduota už 4,338,500 JAV dolerių. Grubiai tariant beveik 12 milijonų litų.
Neklauskit manęs kodėl. Geriau ir savęs neklauskit.
Tai šiuo metu brangiausia nuotrauka. Čia daugiau.

Andreas Gursky, "Rhein II" (1999)

O kiek už šitus pinigus žmonių galima būtų išgydyti...
Menas yra gerai. Atskirai paimtas menas.
O viskas, kas šalia jo - ambicijos, šlovė, pinigai - patys suprantat. Ne visada atitinka tiesą.
Karalius dažnai būna nugas...

4 komentarai:

  1. Menas yra labai gerai, ypač tada kai sukelia pasitenkinimo jausmą. Vat, žiūri į paveikslą ir galvoji, jau dabar kai piešiu, kaip piešiu. Įkvepia...
    Klausai simfoninio orkestro koncerto ir matai jūrą, vaikštai mišku.... Ramybė, džiaugsmas, atsipalaidavimas. Kiekvienam savo menas, bet jei tavo menas tik tau gerai, tai gal kartais reiktų susimąstyti? NOrs koks skirtumas, bilia laimingas.
    Man visada patikdavo "kultūrintis": spektaliai , koncertai, paveikslų ar kitos parodos. Pamenu, universiteto laikais vieta, kurią visada aplankydavome kiekvieną kart, šlifuojant senamiesčio šaligatvius, buvo ŠMC. Rodos, ir dabar ten vis meno pardavimas pirma aukšte ir antram aukšte vyksta parodos. Seniai buvau.. Nesakau, kad tai meno Meka, bet tuo metu tai buvo kažkokia traukos vieta. Nors gal jau čia sentimentai kalba už mane :D
    O dėl šiuolaikinio meno, kartais nesuprantu esmės už tokią kainą :D O svarbiausias, kaip visi susirinkę parodoj linksi supratingais veidais.
    Kiekvienas iš proto eina savaip ;) O jei dar koks ir labdaros projektėlis šalia sukasi, tai kodėl gi neiti kažkam iš proto?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Meno paskirčių yra daug. Viena iš jų - menas, kaip terapija. Kai žmogus tikrai nieko nesiekia ir tik mėgaujasi procesu.
      Na, viso šiuolaikinio pasaulio kainos mane stebina - 15 tūkstančių eurų už rankinuką? O garsių firmų kosmetikos kaina? Ne už produktą, o už orą. Futbolas - idiotas spardo kamuolį, o uždirba daugiau, negu mokslininkas genijus... Pop muzika - iš vis be žodžių...

      Panaikinti
  2. Man šiuo atveju klausimas iškilęs. Dauguma mūsų meną supranta tik kaip dailės ir aktorystės atšaką. Jei jau kažkaip kažką pieši, vaidini vadinas prie meno. Man pats meno kaip žodžio suvokimas visada yra neaiškus (na aiškus, bet kaipsakant kas man menas, kitam š.. ir niekaip nesusikalbėtume apie visa to vertę) Ar menas ir yra tai, kas turi vertę?
    Nuo močiučių laikų menininkai buvo tie, kurių darbai kabėjo muziejuose, bažnyčiose, dvaruose, visi kiti buvo ir vis dar yra įvardijami kaip skulptoriai, muzikantai, tautodailininkai, siuvėjai, kirpėjai, mezgėjai, pynėjai, audėjai, šokėjai ir tt, ar visgi ir jie yra menininkai? Klausiu, nes niekada per daug nesiaiškinau, kodėl daliai sutiktų žmonių atrodau 'prie meno' nors nei dailės mokyklon keliauta, nei koks amatas pilnai išmoktas, šiaip sau krapštinėtis prie patinkančių niekučių, juk nėra menas. Tai tiesiog genetinė apraiška iš vieno 'prie meno' tėvų ir bobučių nuopelnas mokantis ką veikt vakarais, kad po gatves nesišlaistyt ;)
    Kyla įtarimas, kad vieną dieną žodžio menas nebeliks: http://beforeitsnews.com/health/2012/10/scientists-creativity-part-of-mental-illness-2453526.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi kokius abejotinus šaltinius jūs skaitote.

      Atsakysiu blogo įraše plačiau šia tema.

      Panaikinti